Przejdź do treści
Z Grodu Kingi
Przejdź do stopki
Przejdź do Menu Techniczne

Menu Dodatkowe

Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny

Treść


.
        
Anioły w kuchni
 starosądecki
blog kulinarny

.
Jesteśmy ze Starego Sącza. Będziemy dla Was gotować, dzielić się naszymi zamiłowaniami, przemyśleniami, naszymi wyprawami... i nawet najstarsi górale nie wiedzą czym jeszcze. Uwielbiamy wycieczki, dobrą książkę, muzykę… spotkania z przyjaciółmi… Usiądź wygodnie, zostań chwilę i... zainspiruj się! Serdecznie zapraszamy do naszych wirtualnych kuchni.
Pora na gruszki i dynie
 
Bułka z dynią
 
Składniki na 2 wyrośnięte buły:
1 kg mąki
30 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
50 g cukru
50 g masła
0,5 kg dyni - waga już po obraniu
1/2 łyżeczki soli
skórka z 1 cytryny
.

Przygotowanie:
Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości, ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut.
Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto, zostawić pod przykryciem na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy keksówki, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 25-30 minut. Wyjąć, zostawić na 5 minut w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce do całkowitego ostygnięcia:) Smacznego..
 
Zapraszamy  na naszą stronę internetową  http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Zapraszamy na naszego facebooka
https://www.facebook.com/pages/Anio%C5%82y-w-kuchni/188157658009359
Jeśli masz ciekawy przepis wyślij go nam na maila popiskulinarny@gmail.com
 
314773