Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny
Treść
.
Anioły w kuchni
starosądecki
blog kulinarny |
Jesteśmy ze Starego Sącza. Będziemy dla Was gotować, dzielić się naszymi zamiłowaniami, przemyśleniami, naszymi wyprawami... i nawet najstarsi górale nie wiedzą czym jeszcze. Uwielbiamy wycieczki, dobrą książkę, muzykę… spotkania z przyjaciółmi… Usiądź wygodnie, zostań chwilę i... zainspiruj się! Serdecznie zapraszamy do naszych wirtualnych kuchni.
Sok z płatków róży
Składniki;50 dkg płatków róży,cytryna,50 dkg cukru,1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego,
Wykonanie:
Płatki oczyszczamy. Wkładamy do słoja wraz z pokrojoną na plastry, uprzednio wyszorowaną cytryną. Zalewamy 1 litrem przegotowanej letniej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Zlewamy sok do garnka. Wyciskamy płatki. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy 5-7 minut.
Płatki oczyszczamy. Wkładamy do słoja wraz z pokrojoną na plastry, uprzednio wyszorowaną cytryną. Zalewamy 1 litrem przegotowanej letniej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Zlewamy sok do garnka. Wyciskamy płatki. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy 5-7 minut.
Drożdżowe z malinami
Składniki;5 łyżek cukru,180 ml mleka,3 dkg świeżych drożdży,35 dkg mąki,szczypta soli,jajko,6 łyżek miękkiego masła,1 kg malin,Kruszonka;10 dkg masła,10 dkg mąki,10 dkg brązowego cukru,
.
.
Wykonanie;
Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło. Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut.
Wykonanie;
Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło. Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut.
Wiśnie z kokosem
Składniki:1 kg wydrylowanych wiśni,7 dkg wiórków kokosowych,1 kg cukru żelującego 1:1,50 ml likieru kokosowego,
Wykonanie;
Wydrylowane wiśnie zasypujemy wiórkami oraz cukrem żelującym. Odstawimy na 4 godziny. Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likier dodajemy pod koniec gotowania. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.
Wydrylowane wiśnie zasypujemy wiórkami oraz cukrem żelującym. Odstawimy na 4 godziny. Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likier dodajemy pod koniec gotowania. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.
wg: „Moje gotowanie-Przetwory i nalewki"
Zapraszamy na naszą stronę internetową
http://aniolywkuchni.blogspot.com/