Przejdź do treści
Z Grodu Kingi
Przejdź do stopki

Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny

Treść


.
        
Anioły w kuchni
 starosądecki
blog kulinarny

.
Jesteśmy ze Starego Sącza. Będziemy dla Was gotować, dzielić się naszymi zamiłowaniami, przemyśleniami, naszymi wyprawami... i nawet najstarsi górale nie wiedzą czym jeszcze. Uwielbiamy wycieczki, dobrą książkę, muzykę… spotkania z przyjaciółmi… Usiądź wygodnie, zostań chwilę i... zainspiruj się! Serdecznie zapraszamy do naszych wirtualnych kuchni.
 
Sok z płatków róży
 
Składniki;
            50 dkg płatków róży,
            cytryna,
            50 dkg cukru,
            1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego,
Wykonanie:
Płatki oczyszczamy. Wkładamy do słoja wraz z pokrojoną na plastry, uprzednio wyszorowaną cytryną. Zalewamy 1 litrem przegotowanej  letniej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Zlewamy sok do garnka. Wyciskamy płatki. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy 5-7 minut.
 
Drożdżowe z malinami
 
Składniki;
            5 łyżek cukru,
            180 ml mleka,
            3 dkg świeżych drożdży,
            35 dkg mąki,
            szczypta soli,
            jajko,
            6 łyżek miękkiego masła,
            1 kg malin,
Kruszonka;
            10 dkg masła,
            10 dkg mąki,
            10 dkg brązowego cukru,
.


Wykonanie;
Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło. Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut.
 
Wiśnie z kokosem
 
Składniki:
            1 kg wydrylowanych wiśni,
            7 dkg wiórków kokosowych,
            1 kg cukru żelującego 1:1,
            50 ml likieru kokosowego,
Wykonanie;
Wydrylowane wiśnie zasypujemy wiórkami oraz cukrem żelującym. Odstawimy na 4 godziny. Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likier dodajemy pod koniec gotowania. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.
 
wg: „Moje gotowanie-Przetwory i nalewki"
Zapraszamy  na naszą stronę internetową 
  http://aniolywkuchni.blogspot.com/
 
349601