Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny
Treść
.
Anioły w kuchni
starosądecki
blog kulinarny |
Fantazyjna strucla makowa
Już niedługo Święta... Jeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu.
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej,
0,5 szklanki cukru,
15 dkg margaryny,
4 żółtka,
0,5 szklanki mleka,
4 dkg drożdzy,
farsz makowy.
.
.
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4 centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej tortownicy, pozostawiając między nimi spore odstępy. Wierzch posmarować białkiem i odstawić do podrośnięcia. Piec przez 30 minut w 160 stopniach, po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni i piec do zarumienienia, aż boki będą lekko odstawały. Z podanej porcji powinno wyjść 10 -12 ślimaków na dużą tortownicę.
Łom czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil... Były Wasze przepisy, a dzisiaj nasz popisowy łom czekoladowy.
Składniki:
3 opakowania herbatników,
1/2 margaryny i 1/2 masła / lub cała margaryna/
3/4 szklanki cukru,
mniej niż 1/2 szklanki wody,
2 łyżki kakao,
3/4 szklanki mleka w proszku (my dajemy trochę więcej, zależy,
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4 centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej tortownicy, pozostawiając między nimi spore odstępy. Wierzch posmarować białkiem i odstawić do podrośnięcia. Piec przez 30 minut w 160 stopniach, po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni i piec do zarumienienia, aż boki będą lekko odstawały. Z podanej porcji powinno wyjść 10 -12 ślimaków na dużą tortownicę.
Anielski łom czekoladowy
Łom czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil... Były Wasze przepisy, a dzisiaj nasz popisowy łom czekoladowy.
Składniki:
3 opakowania herbatników,
1/2 margaryny i 1/2 masła / lub cała margaryna/
3/4 szklanki cukru,
mniej niż 1/2 szklanki wody,
2 łyżki kakao,
3/4 szklanki mleka w proszku (my dajemy trochę więcej, zależy,
jaka będzie konsystencja),
bakalie wg uznania, (u nas bez),
alkohol.
.
bakalie wg uznania, (u nas bez),
alkohol.
.
.
Wykonanie:
Rozpuścić na gazie tłuszcz z wodą, cukrem i kakao. Zdjąć z gazu i dodać mleko w proszku. Wymieszać i dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie i alkohol. Dokładnie wymieszać. Jeżeli konsystencja jest nie za gęsta dodać mleka w proszku. Wlać do formy i zostawić na noc w lodówce.
Prosty do wykonania pasztet, nie wymaga poświęcenia dużo czasu i mamy pewność, co jemy...
Składniki:
2 udka,
1/2 kg boczku,
1/2 kg karczku,
30 dag wątróbki drobiowej,
przyprawy,
5 jajek,
5 łyżek bułki tartej.
.
Wykonanie:
Rozpuścić na gazie tłuszcz z wodą, cukrem i kakao. Zdjąć z gazu i dodać mleko w proszku. Wymieszać i dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie i alkohol. Dokładnie wymieszać. Jeżeli konsystencja jest nie za gęsta dodać mleka w proszku. Wlać do formy i zostawić na noc w lodówce.
Świąteczny pasztet mięsny
Prosty do wykonania pasztet, nie wymaga poświęcenia dużo czasu i mamy pewność, co jemy...
Składniki:
2 udka,
1/2 kg boczku,
1/2 kg karczku,
30 dag wątróbki drobiowej,
przyprawy,
5 jajek,
5 łyżek bułki tartej.
.
.
Wykonanie:
Wszystkie mięsne składniki ugotować z przyprawami, ostudzić, a następnie zmielić, razem z przyprawami.
Dodać do masy mięsnej, 1/2 szkl. rosołu i pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do wysmarowanych foremek. Piec w 200 stopniach 40-60 minut.
Zapraszamy na naszą stronę internetową http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Zapraszamy na naszego facebooka
https://www.facebook.com/pages/Anio%C5%82y-w-kuchni/188157658009359
Jeśli masz ciekawy przepis wyślij go nam na maila popiskulinarny@gmail.com
Wykonanie:
Wszystkie mięsne składniki ugotować z przyprawami, ostudzić, a następnie zmielić, razem z przyprawami.
Dodać do masy mięsnej, 1/2 szkl. rosołu i pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do wysmarowanych foremek. Piec w 200 stopniach 40-60 minut.
Zapraszamy na naszą stronę internetową http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Zapraszamy na naszego facebooka
https://www.facebook.com/pages/Anio%C5%82y-w-kuchni/188157658009359
Jeśli masz ciekawy przepis wyślij go nam na maila popiskulinarny@gmail.com