Przejdź do treści
Z Grodu Kingi
Przejdź do stopki

Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny

Treść


.
        
Anioły w kuchni
 starosądecki
blog kulinarny
 
Dzisiaj w kuchni u Aniołów postnie. Wielki Post to okres, w którym rezygnujemy z wielu potraw na rzecz tych bezmięsnych. Kiedyś w tym okresie dominowały dwie potrawy: śledzie i żur. Jeśli nie wiesz, co gotować w Wielkim Poście postaw na ryby, kasze, warzywa, owoce i nabiał. My nie będziemy Was namawiać na bardzo rygorystyczne posty. Proponujemy Wam zdrowe i dietetyczne potrawy. Mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
 
Risotto z dynią, soczewicą i porem
 
            Składniki:
                        1,5 szkl. ryżu do risotto
                        400 g dyni obranej
                        ok. 1 litr bulionu warzywnego
                        0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy
                        2 pory, tylko biała część
                        oliwa, curry, sól, pieprz
.

.
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić pieprzem i ewentualnie solą i podawać.
 
Łosoś z sosem szafranowym i grillowaną cukinią
 
            Składniki:
                        filet z łososia,
                        100 ml wytrawnego wina białego,
                        100 ml śmietany 30 %,
                        szczypta szafranu,
                        liść laurowy,
                        drobno posiekana szalotka,
                        sól, pieprz do smaku,
                        szczypta chili,
                        2 małe cukinie,
                        2 łyżki octu balsamicznego,
                        łyżka rodzynek,
                        ząbek czosnku,
                        2 szczypty cukru,
                        pistacje do posypania całości,
                        łyżka masła i oleju,
.

.
Wykonanie:
Łososia okrawamy z tłuszczu i kroimy na porcje, jakie chcemy podać. Tłuszcz i resztki z łososia obgotowujemy w mieszance wina, szalotki, liścia laurowego, soli, pieprzu. Płyn musi się zredukować około 3/4. Rodzynki moczymy w occie balsamicznym. Cukinie kroimy w talarki, solimy i odstawiamy. Przecedzamy łososia. Do czystego płynu dodajemy śmietanę, szafran, redukujemy do konsystencji sosu i doprawiamy do smaku. W tym samym czasie osuszamy cukinie, rozpuszczamy masło i olej na patelni grillowej, odstawiamy do miseczki. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy rodzynki z octem balsamicznym i dodajemy cukinie. Doprawiamy sola, cukrem i pieprzem. Powinniśmy uzyskać słodko-kwaśny smak. Łososia smażymy z każdej strony około minuty. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygł. Sos szafranowy wlewamy na talerz, wkładamy łososia i posypujemy pistacjami. Obok układamy cukinię - smacznego.
 
Pstrąg wędzony z bobem na sałacie
 
Uwielbiamy takie dania, które można jeść bez wyrzeczeń...samo zdrowie po prostu. Sałatka z wędzonego pstrąga z bobem na rukoli i roszponce, to jest to.
Roszpunka - jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych, żelaza, a także witamin A i C
 
            Składniki:
                        1 pstrąg wędzony
                        bób mrożony 400 g
                        1 papryka żółta
                        1 pomidor
                        1 cebula czerwona
                        mix sałat, u nas rukola z roszponką
                        oliwa, sól, pieprz
.

.
Wykonanie:
Bób wrzucić na wrzątek i ugotować bez rozmrażania. Ostudzić i obrać ze skórki. Sałatę opłukać, rozłożyć na talerzu. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Na sałatę położyć paprykę, pomidor, bób, na wierzch kawałki pstrąga i pokrojoną cebulę. Skropić oliwą i przyprawić.
 
Kotlety z kaszy gryczanej i sera koziego
 
Szybkie, proste danie, które podajemy z kefirem lub jogurtem. Smacznego!
 
            Składniki:
                        1 szklanki kaszy gryczanej
                        20 dag koziego, białego sera lub po prostu twarogu
                        jajko
                        cebula
                        bułka tarta
.

.
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko i ostudzić, cebulkę pokroić i zeszklić na patelni, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, jajko, przyprawić i formować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
 
Zapraszamy  na naszą stronę internetową  http://aniolywkuchni.blogspot.com/
 
349605