Przejdź do treści
Z Grodu Kingi
Przejdź do stopki
Przejdź do Menu Techniczne

Menu Dodatkowe

Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny

Treść


.
        
Anioły w kuchni
 starosądecki
blog kulinarny

.
Jesteśmy ze Starego Sącza. Będziemy dla Was gotować, dzielić się naszymi zamiłowaniami, przemyśleniami, naszymi wyprawami...i nawet najstarsi górale nie wiedzą czym jeszcze; Uwielbiamy wycieczki, dobrą książkę, muzykę… spotkania z przyjaciółmi… Usiądź wygodnie, zostań chwilę i... zainspiruj się! Serdecznie zapraszamy do naszych wirtualnych kuchni.
Wiosna zachęca nas do różnych wypraw turystycznych. Lubimy uciekać na łono natury.  Wiosenne, świeże powietrze wzmaga apetyt i zachęca do gotowania. Dlatego zapraszamy do rodzinnego gotowania i wypraw. Tym razem proponujemy kilka prostych przepisów do wykorzystania w waszych wiosennych kuchniach.
 
Drożdżówki z twarogiem
 
Te drożdżówki przypadły nam bardzo do gustu.
Składniki na ciasto;
            1 jajko,
            250 ml mleka,
            1 łyżeczka cynamonu,
            125 g masła,
            550 g mąki,
            25 g świeżych drożdży,
            1/2 łyżeczka soli,
            70 g brązowego cukru,
 
Składniki na nadzienie;
            250 g sera białego,
            80 g cukru,
            ziarna z 1/2 laski wanilii,
            skórka otarta z jednej cytryny /u nas z pomarańczy/,
            sok z jednej cytryny / u nas z pomarańczy/,
            garść pokrojonych suszonych moreli,
            1 jajko do posmarowania drożdżówek,
.


Wykonanie;
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cynamon i mleko. Podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cukier, sól i jajko. Mieszamy. Kolejny krok to mąka. Dodajemy stopniowo cały czas mieszając. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki i znowu odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser, cukier, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele. Łączymy składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni. W bułeczkach robimy wgłębienie, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wgłębienie wypełniamy serowym nadzieniem. Pieczemy 10 minut. Smacznego.
 
Pomysł magazyn „Kuchnia”
Ekstrakt z wanilii
 
Piękne pachnące świeże laski wanilii .Postanowiłam już po raz kolejny zrobić ekstrakt z wanilii.Jest dużo zdrowszy, bez konserwantów. W sumie nie jest też jakoś specjalnie drogi i można go samemu zrobić w domu.
 
Składniki;
            100 ml spirytusu,
            100 ml wódki,
            3 laski wanilii
.


Wykonanie:
Laski przekrawamy wzdłuż. Zalewamy w buteleczce alkoholem. Jeżeli laski są za długie, można je przeciąć na pól. Odstawiamy w ciemne miejsce szczelnie zakręcając butelkę. Co jakiś czas wstrząsamy butelką. Ekstrakt waniliowy jest gotowy, gdy będzie miał ciemno-brązową barwę. Moje zdjęcie pokazuje stan początkowy. Za kilka tyg. zrobię zdjęcie gotowego ekstraktu.
 
Sałatka z wędzonym pstrągiem
 
Chrupiące sałatka o każdej porze roku, zawsze świeża i pełna witamin. Nie wzbudza wyrzutów sumienia związanych z nadmiarem kalorii;) Tak wiec reasumując...szybka, zdrowa , dietetyczna na lunch z dodatkiem ryby...
 
Składniki:
            1 opakowania mix sałat,
            120 g wędzonego pstraga,
            garść rukoli,
            łyżka czarnego sezamu,
            2 duże rzodkiewki,
            1 kłącze selera naciowego,
            1/2 zielonego ogórka,
 
Dresing orientalny;
            8 łyżek oliwy,
            2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
            kawałek startego imbiru,
            sok z połowy limonki,
            szczypta pieprzu cayenne,
            łyżeczka carry,
.


Wykonanie;
Na mieszance sałat i rukoli układamy poszarpanego pstrąga, plastry rzodkiewki i ogórka oraz selera. Posypujemy sezamem. Składniki na dresing mieszamy ze sobą i gotowe;) Smacznego...
 
Zupa pomidorowa ze szpinakowymi kluskami
 
Pomidorówkę lubimy najbardziej z kluskami kładzionymi. Postanowiłyśmy jednak trochę ją urozmaicić i postawiłyśmy na szpinak. Wyszła pyszna zupa z zielonymi kluchami.
 
Składniki:
            1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
            1 litr bulionu warzywnego
            2 łyżki przecieru pomidorowego
            oregano, sól, pieprz
            1 łyżka kwaśnej śmietany
            1 jajko
            ok. 1 szklanka mąki
            szpinak mrożony rozdrobniony
            ząbek czosnku
            1 łyżka masła
.


Wykonanie:
Pomidory gotować w bulionie do momentu rozgotowania, dodać przecier, przyprawy (można zmiksować). Na patelnię wrzucić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażać do miękkości. Do głębokiej miseczki rozbić jajko, dodawać stopniowo mąkę i łączyć składniki na gładką masę za pomocą widelca, na końcu dodać ostudzony szpinak. Tak przygotowaną masę nakładamy na łyżkę i wkładamy na wrzącą zupę. Kluseczka powinna od razu odlepić się od łyżki, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy i od razu podajemy. Smacznego!!!
 
Jogurt z musli
 
Jesteśmy właśnie na etapie zbierania ciekawych przepisów na zdrowe i pyszne śniadania. Bo niby dlaczego na śniadanie mamy jeść byle co??? To najważniejszy posiłek dnia. Tak więc dzisiaj pierwsza zdrowa propozycja na dobry początek dnia.
 
Składniki;
            jogurt naturalny mały,
            musli,
            banan,
            żurawina,
.


Wykonanie;
Jogurt wlej do miseczki. Posyp musli i dekoruj bananem i żurawina. Smacznego...
 
Zapraszamy  na naszą stronę internetową  http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Zapraszamy na naszego facebooka
https://www.facebook.com/pages/Anio%C5%82y-w-kuchni/188157658009359
Jeśli masz ciekawy przepis wyślij go nam na maila popiskulinarny@gmail.com
Najciekawsze przepisy będziemy nagradzać.
 
346810