Przejdź do treści
Z Grodu Kingi
Przejdź do stopki

Anioły w kuchni... - starosądecki blog kulinarny

Treść


.
           
Anioły
w kuchni…

starosądecki
blog
kulinarny
 
Jesteśmy trzema kobietkami ze Starego Sącza, o uroczych pseudonimach... Lisek, Justin i Betty. Będziemy dla Was gotować, dzielić się naszymi zamiłowaniami, przemyśleniami, naszymi wyprawami... Uwielbiamy wycieczki, dobrą książkę, muzykę, spotkania z przyjaciółmi… Serdecznie zapraszamy do naszych wirtualnych kuchni.
Zapraszamy na nasz blog http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Znajdziecie nas na Facebooku…
 
PĄCZKI INDYJSKIE
Na początek nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski... mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem.
 
Składniki;
10 dkg mleka w proszku,
2 łyżeczki mąki,
5 łyżek mleka,
szczypta soli,
2 dkg zmielonych pistacji,
100 ml wody,
1/2 kg cukru,
ziarna kardamonu
olej,
.

.
Wykonanie;
Mleko w proszku wymieszaj z mąką i solą. Dodaj mleko i pistacje. Wyrób ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody, cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj 5 minut. Odsącz na sicie.
 
 
CHRUSTY
Karnawał to czas słodkości. Dzisiaj zapraszamy na chrusty... pyszne i chrupiące.
 
Składniki;
50 dkg mąki,
4 żółtka,
8 dkg masła,
1 szklanka śmietany,
szczypta proszku do pieczenia,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania,
.

.
Wykonanie;
Na stolnicę przesiać mąkę, sól, dodać żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Wybić je chwilę tłuczkiem i schłodzić w lodówce. Gdyby ciasto wyszło za luźne, dosypać niewielką ilość mąki. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i pociąć na cienkie paski. W każdym zrobić nacięcie i formować faworki. Rozgrzać olej i partiami smażyć faworki na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
 
306424