Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny
Treść
.
Anioły w kuchni
starosądecki
blog kulinarny |
Jesteśmy ze Starego Sącza. Będziemy dla Was gotować, dzielić się naszymi zamiłowaniami, przemyśleniami, naszymi wyprawami... i nawet najstarsi górale nie wiedzą czym jeszcze. Uwielbiamy wycieczki, dobrą książkę, muzykę… spotkania z przyjaciółmi… Usiądź wygodnie, zostań chwilę i... zainspiruj się! Serdecznie zapraszamy do naszych wirtualnych kuchni.
Pora na gruszki i dynie
Bułka z dynią
Składniki na 2 wyrośnięte buły:
1 kg mąki30 g świeżych drożdży250 ml letniego mleka50 g cukru50 g masła0,5 kg dyni - waga już po obraniu1/2 łyżeczki soliskórka z 1 cytryny
.
.
Przygotowanie:
Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości, ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut.
Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto, zostawić pod przykryciem na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy keksówki, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 25-30 minut. Wyjąć, zostawić na 5 minut w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce do całkowitego ostygnięcia:) Smacznego..
Zapraszamy na naszą stronę internetową http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Zapraszamy na naszego facebooka
https://www.facebook.com/pages/Anio%C5%82y-w-kuchni/188157658009359
Jeśli masz ciekawy przepis wyślij go nam na maila popiskulinarny@gmail.com